Wie zijn wij?

Graag vertellen wij je over het ontstaan van Tiller®, wat onze missie is en hoe we er nu voor staan.



Een sterk Nederlands familiebedrijf

Sterk, zwak, jong, oud: iedereen moet zware dingen kunnen tillen zonder rugklachten te krijgen. Dat is de missie van Tiller® en de reden dat Herman van der Helm op het idee kwam de hefmobiel te ontwikkelen. Toen Herman zelf rugklachten kreeg, ontdekte hij namelijk dat er nog geen apparaat bestond dat het tillen van hem kon overnemen. Dus bedacht hij er zelf één. Zijn dochter Laura van der Helm, afgestudeerd in Industrieel Product Ontwerpen, hielp een handje. Samen ontwierpen zij de hefmobiel: een elektrische steekwagen met een tilfunctie. In 2009 waren ze zo ver dat de inmiddels gepatenteerde hefmobiel marktrijp was en aan alle veiligheidsnormen en -eisen voldeed. Onder de naam Tiller® introduceerden ze hem. Ruim 15 jaar later staan Herman en Laura nog steeds samen aan het roer van het familiebedrijf, waar inmiddels ook Herman’s zoon Victor onderdeel van uitmaakt.



Hoe het begon: de uitvinder vertelt

In mijn landbouwmechanisatiebedrijf gebruikten we een takel, stapelaar en heftruck voor het zware til- en hijswerk. Om hiermee onderdelen te tillen en te monteren was ruimte nodig. Van de stapelaar zaten de poten vaak in de weg en van de heftruck was het omvangrijke contragewicht het probleem. Als de ruimte beperkt was, tilden en monteerden we noodgedwongen de zware onderdelen met de hand. Dit veroorzaakte rugproblemen waardoor ik af en toe uitviel en niet kon werken.

Niet aan beginnen, levensgevaarlijk!

Dus ging ik op zoek naar een soort steekwagen die kon tillen. Deze was nergens te koop en al snuffelend in de octrooidatabank vond ik een idee uit 1962 van een Amerikaan. Een elektrisch tillende steekwagen. Ik heb contact met hem gezocht of hij het kon leveren. "Niet aan beginnen, levensgevaarlijk!" zei hij. Ik besloot zelf een dergelijke steekwagen te bouwen en toen hij klaar was, wist ik wat hij met 'gevaarlijk' bedoelde. Zodra de last omhoog ging, kon de steekwagen ongecontroleerd voor of achteruit bewegen. Hij kwam óf tegen je schenen óf bijna de gehele last kwam op je armen en dus op je rug te hangen. In het ergste geval zou daardoor de last op je vallen. Ik wilde geen poten voor of achter monteren en ook geen contragewicht. Dan verloor ik alle wendbaarheidsvoordelen.

Oplossing? Of toch niet?

Wat te doen? Een mechanische rem leek de oplossing. Twee buisjes (zoals bij een kinderskelter) liet ik op de band drukken en toen kon ik veilig de last optillen zonder onverwachte bewegingen. Ik ontdekte dat je de steekwagen met last heel gemakkelijk tijdens het tillen in evenwicht kon houden. Alleen was het nu onmogelijk om naar de werkbank toe te rijden om de geheven last erop te zetten. Dus heb ik de buisjes aandrijfbaar gemaakt met een elektromotor, met behoud van de remwerking. De rem schakelt automatisch uit als de last in de onderste positie is en je dus een gewone steekwagen hebt waar je duwend goederen snel mee kunt verplaatsen.

Wereldwijd patent

Zo is de hefmobiel geboren en heb ik er jaren mee gewerkt. Hij is zeer wendbaar, heeft geen steunpoten nodig en ook geen contragewicht. We zitten precies tussen een stapelaar en heftruck in en gebruiken jouw eigen natuurlijke evenwichtsgevoel, zoals je dat ook op een fiets doet. De twee elektromotoren met aandrijvingen zijn voor dit ontwerp noodzakelijk. Ze verzekeren het veilige gebruik van de hefmobiel, maar zorgen ook voor een stevige prijs. Een high-end product dus.

Toen mijn dochter Laura van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen af kwam, heeft zij er een mooi ontwerp en verkoopbaar product van gemaakt. Een wereldwijd patent is erop gevestigd.



Herkomst van de naam Tiller®

De naam Tiller® is voor Nederlandse gebruikers vrij duidelijk. In het Engels betekent tiller ‘helmstok’, de stok die het roer van een boot of schip bedient. Een mooie analogie met de industriële toepassing van de elektrische hefmobiel, die richting bepaalt tijdens de dagelijkse werkzaamheden van gebruikers. Met zo’n naam was Tiller® klaar om de internationale markt te betreden, vond roerganger Herman van der Helm. De term ‘roerganger’ wordt in het Engels overigens vertaald als ‘Helmsman’, een leuke kwinkslag naar de achternaam van de familie.



Hefmobiel is Made in Holland

Hoewel deze elektrische hefmobiel in verschillende continenten gebruikt wordt, is het een écht Nederlands product. Elke Tiller®-hefmobiel wordt gebouwd bij ons in Den Haag, zodat we de kwaliteit 100% kunnen garanderen. Tiller® biedt uitstekende service en garantie, inclusief een gebruiksinstructie bij levering om ervoor te zorgen dat je het maximale uit jouw Tiller®-ervaring haalt.



Onderscheidingen die Tiller® kreeg

De vele onderscheidingen en certificaten die Tiller® ontvangen heeft op het gebied van innovatie en gezond werken, onderstrepen dat gebruikers de kracht van het apparaat erkennen en waarderen.


Arbotip van Gezond Transport

De hefmobiel won allerlei onderscheidingen op het gebied van innovatie en gezond werken. Denk aan de Arbotip. Dit is een predicaat van sectorinstituut Gezond Transport voor innovatieve producten die de werkomstandigheden verbeteren in de sector transport en logistiek. De jury noemde in hun rapport de hefmobiel “een waardevol tilhulpmiddel” en de combinatie van tilfunctie en steekwagen “vernieuwend”.


Veilig Werkt Beter Innovatie Award

Ook kreeg Tiller® de 2e prijs van de Veilig werkt beter Innovatie Award. Deze Award is een aanmoedigingsprijs voor bedrijven die aantonen dat innovatie nodig, mogelijk en noodzakelijk is.


Andere onderscheidingen die Tiller® kreeg voor de hefmobiel waar we trots op zijn:

  • de derde prijs in de categorie Consumer Products van de Accenture Innovation Awards (2012)
  • de Prix spécial du jury, Lumières de l'innovation (CAPEB France, 2012)
  • de Technishow Innovatie Award (2012)
  • de gouden medaille van Salon des Inventions (Genève, 2011)
  • Nr. 58 in de MKB innovatie top 100 (2011)
  • Winnaar pitchwedstrijd “Bij ons in de BV” (2010)
  • 1 van de 10 genomineerden voor de Herman Wijffels Innovatieprijs (2010)



Internationaal ondernemen

Al snel na de marktintroductie in Nederland, kwam de hefmobiel ook op de internationale markt. Inmiddels heeft de hefmobiel internationaal haar waarde bewezen en is de door Tiller® ontworpen hefmobiel in vele landen verkrijgbaar waaronder Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Denemarken, Japan en Polen.



Benieuwd naar alle mogelijkheden van de Tiller®-hefmobiel?

Bekijk dan eens ons productoverzicht


Heb je vragen of wil je dat we met je meedenken?

Neem dan gerust contact met ons op

Herman van der Helm en Laura van der Helm, founders van Tiller BV